Recept na pampeliškový med

Recept na pampeliškový med

Zavařování & nakládání 1857 Poslední aktualizace: Jul 06, 2021 Vytvořeno: Jul 06, 2021
Recept na pampeliškový med
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

K jaru neodmyslitelně patří pampelišky. Krásné žluté květy obsypou louky vždy v dubnu a vydrží až do května. Nejsou však jen na okrasu. Věděli jste, že z jejich květů můžete vyrobit domácí rostlinný med? Pampeliškový med má sice spíše konzistenci sirupu, slouží ale ke stejným účelům jako právě sladilo od včel. Jak na něj?
Účinky pampeliškového medu
Mezi nejznámější účinky pampeliškového medu patří příznivý vliv na náš lymfatický systém. Pampelišky působí v těle močopudně, čímž napomáhají vylučování vody a toxinů z organismu. Pampeliškový med také dobře poslouží při bolestech v krku, při kašli či nachlazení. Dále med z této rostlinky podporuje trávení, zejména žlučník a játra, a pomáhá čistit krev. Je to prostě taková domácí přírodní medicína pro všechny případy. A nebojte se ho užívat jen tak, i když vás zrovna nic netrápí. Skvělý je do čaje, do jogurtu nebo na palačinkách!

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Květy pampelišek dobře oberte, sklepejte z nich broučky a následně je důkladně omyjte pod proudem studené tekoucí vody.
  2. Omyté květy vložte do většího hrnce se silným dnem.
  3. Ke květům přidejte také vymačkanou šťávu z citronů a nastrouhanou kůru.
  4. Citrony používejte vždy v bio kvalitě, ať se vám do medu nevymacerují chemikálie z postřiků.
  5. Směs květin a citrusů nechte 10 povařit, dokud voda nezhnědne.
  6. Poté nechte medovou směs zchladnout a uložte ji na 1 den do lednice.
  7. Druhý den směs med sceďte. Do macerátu přisypte cukr a dobře rozmíchejte.
  8. Směs nalijte do hrnce a opět prohřejte. Vařte cca půl hodiny až hodinu, dokud med nezhoustne.
  9. Následně medem plňte předem sterilované sklenice. Uchovávejte v chladu a temnu.

Recept na pampeliškový med



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

K jaru neodmyslitelně patří pampelišky. Krásné žluté květy obsypou louky vždy v dubnu a vydrží až do května. Nejsou však jen na okrasu. Věděli jste, že z jejich květů můžete vyrobit domácí rostlinný med? Pampeliškový med má sice spíše konzistenci sirupu, slouží ale ke stejným účelům jako právě sladilo od včel. Jak na něj?
Účinky pampeliškového medu
Mezi nejznámější účinky pampeliškového medu patří příznivý vliv na náš lymfatický systém. Pampelišky působí v těle močopudně, čímž napomáhají vylučování vody a toxinů z organismu. Pampeliškový med také dobře poslouží při bolestech v krku, při kašli či nachlazení. Dále med z této rostlinky podporuje trávení, zejména žlučník a játra, a pomáhá čistit krev. Je to prostě taková domácí přírodní medicína pro všechny případy. A nebojte se ho užívat jen tak, i když vás zrovna nic netrápí. Skvělý je do čaje, do jogurtu nebo na palačinkách!

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Květy pampelišek dobře oberte, sklepejte z nich broučky a následně je důkladně omyjte pod proudem studené tekoucí vody.
  2. Omyté květy vložte do většího hrnce se silným dnem.
  3. Ke květům přidejte také vymačkanou šťávu z citronů a nastrouhanou kůru.
  4. Citrony používejte vždy v bio kvalitě, ať se vám do medu nevymacerují chemikálie z postřiků.
  5. Směs květin a citrusů nechte 10 povařit, dokud voda nezhnědne.
  6. Poté nechte medovou směs zchladnout a uložte ji na 1 den do lednice.
  7. Druhý den směs med sceďte. Do macerátu přisypte cukr a dobře rozmíchejte.
  8. Směs nalijte do hrnce a opět prohřejte. Vařte cca půl hodiny až hodinu, dokud med nezhoustne.
  9. Následně medem plňte předem sterilované sklenice. Uchovávejte v chladu a temnu.

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.