- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Vytisknout
Svátek svatého Martina je za dveřmi, proto pro vás máme recept na lahodnou svatomartinskou husu, kterou si zvládne připravit i kuchyňský začátečník. Husa upečená podle našeho receptu se doslova rozplývá na jazyku, servíruje se tradičně, se zelím, a zapíjí se mladými víny. Upečte si ji letos také!
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejdůležitější je samotný výběr husy. Husa by měla být mladá. Nejlepší je, když si ji koupíte přímo od farmáře. Váha mladých hus se obvykle pohybuje okolo 3 kil. Jejich chuť je jemnější a pečou se kratší dobu. A jak na přípravu?
-
- Husu nejdříve naporcujte. Z břišní dutiny odstraňte vnitřnosti, pokud jste kupovali celou husu. Pokud máte již husu naporcovanou, stačí jí dobře nasolit, to je velmi důležité. Kromě soli přidejte také kmín, ani s ním nemusíte šetřit.
- Poté uložte husu do pekáčku a dejte ji do chladu (lednice, větraná spíž). V chladu nechte husu alespoň jeden den odpočívat, pak se teprve pusťte do jejího pečení.
- Vytáhněte husu ze spíže / lednice a vložte do ní na kousky nakrájená, omytá, jablíčka. Pokud máte rádi sladkou chuť masa, můžete dovnitř husy ještě přidat lžíci medu. Do klasického receptu se ale nepřidává.
- Husu podlijte vodou a dejte ji péct do předehřáté trouby na 150 °C. Husa by se měla péct dlouho, alespoň 4 hodiny. Nejměkčí bude, pokud ji necháte péct 6 hodin.
- Jestli máte rádi křupavou kůžičku, zvyšte těsně před koncem pečení (asi 10 minut před koncem) teplotu na 220 °C. Díky tomu získáte skvělou krustu. Po upečení nechte husu ještě chvíli v troubě.
- Upečenou husu podávejte tradičně se zelím. Můžete použít jak bílé, tak červené. Jak sladké, tak kyselé. Jako příloha se obvykle podává bramborový knedlík nebo bramborové placky, takzvané lokše, které se k huse a k zelí velmi hodí. Celý pokrm můžete ještě posypat na másle osmaženou cibulkou. Husičku nezapomeňte zapít dobrým a mladým svatomartinským vínem, které k této tradici také patří. Dobrou chuť!
Recept na vynikající svatomartinskou husu, kterou zvládne upéct každý
- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Svátek svatého Martina je za dveřmi, proto pro vás máme recept na lahodnou svatomartinskou husu, kterou si zvládne připravit i kuchyňský začátečník. Husa upečená podle našeho receptu se doslova rozplývá na jazyku, servíruje se tradičně, se zelím, a zapíjí se mladými víny. Upečte si ji letos také!
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejdůležitější je samotný výběr husy. Husa by měla být mladá. Nejlepší je, když si ji koupíte přímo od farmáře. Váha mladých hus se obvykle pohybuje okolo 3 kil. Jejich chuť je jemnější a pečou se kratší dobu. A jak na přípravu?
-
- Husu nejdříve naporcujte. Z břišní dutiny odstraňte vnitřnosti, pokud jste kupovali celou husu. Pokud máte již husu naporcovanou, stačí jí dobře nasolit, to je velmi důležité. Kromě soli přidejte také kmín, ani s ním nemusíte šetřit.
- Poté uložte husu do pekáčku a dejte ji do chladu (lednice, větraná spíž). V chladu nechte husu alespoň jeden den odpočívat, pak se teprve pusťte do jejího pečení.
- Vytáhněte husu ze spíže / lednice a vložte do ní na kousky nakrájená, omytá, jablíčka. Pokud máte rádi sladkou chuť masa, můžete dovnitř husy ještě přidat lžíci medu. Do klasického receptu se ale nepřidává.
- Husu podlijte vodou a dejte ji péct do předehřáté trouby na 150 °C. Husa by se měla péct dlouho, alespoň 4 hodiny. Nejměkčí bude, pokud ji necháte péct 6 hodin.
- Jestli máte rádi křupavou kůžičku, zvyšte těsně před koncem pečení (asi 10 minut před koncem) teplotu na 220 °C. Díky tomu získáte skvělou krustu. Po upečení nechte husu ještě chvíli v troubě.
- Upečenou husu podávejte tradičně se zelím. Můžete použít jak bílé, tak červené. Jak sladké, tak kyselé. Jako příloha se obvykle podává bramborový knedlík nebo bramborové placky, takzvané lokše, které se k huse a k zelí velmi hodí. Celý pokrm můžete ještě posypat na másle osmaženou cibulkou. Husičku nezapomeňte zapít dobrým a mladým svatomartinským vínem, které k této tradici také patří. Dobrou chuť!
Mohlo by se vám také líbit