Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

Sladká jídla 1929 Poslední aktualizace: May 21, 2022 Vytvořeno: May 21, 2022
Kynuté borůvkové knedlíky
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

Připravte si k obědu oblíbenou českou letní klasiku! Kynuté knedlíky s čerstvými borůvkami. Nemáte už v lednici zásoby a do sběru ještě daleko? Vyzkoušejte alternativu s kanadskými borůvkami nebo s borůvkovou marmeládou, která vám vydrží ve spíži celoročně. A co budete na přípravu potřebovat? Tady je seznam:

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravte suché suroviny. Mouku prosejte a ve středu udělejte důlek. Přidejte lžíci cukru.
  2. Mezitím si na sporáku ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, nikoliv horké.
  3. Vlažné mléko nalijte do důlku a přidejte i rozdrobené kvasnice.
  4. Vše přikryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek. Trvá to cca 15-30 minut.
  5. Kvásek postupně kontrolujte, ať vám nepřeteče. Až bude kvásek hotový, můžete pokračovat.
  6. Ke kvásku pak přidejte ještě žloutek a sůl a vše důkladně prohnětejte na pomoučněném válu.
  7. Těsto musí být hladké a nesmí se lepit na stěny mísy.
  8. Hotové těsto ještě znovu překryjte utěrkou a nechte znovu kynout v teple.
  9. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválejte ho a vykrajujte stejné čtverce.
  10. Čtverce postupně plňte čerstvými borůvkami nebo marmeládou.
  11. Poté rohy čtverců spojte a uválejte kulatý tvar knedlíků.
  12. Knedlíky pak dejte do napařovacího hrnce. Pod síto nalijte vodu a přiveďte k varu.
  13. Plněné knedlíky můžete vařit i na páře, případně je ještě lehce opéct na pánvičce.
  14. Podávejte přelité teplým máslem, posypané cukrem moučka a tvrdým tvarohem.
  15. Výborné jsou také s opraženou strouhankou a dají se i zamrazit.
  16. Podle toho receptu připravíte okolo 25-30 knedlíků, množství se dá upravit.

Kynuté borůvkové knedlíky



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

Připravte si k obědu oblíbenou českou letní klasiku! Kynuté knedlíky s čerstvými borůvkami. Nemáte už v lednici zásoby a do sběru ještě daleko? Vyzkoušejte alternativu s kanadskými borůvkami nebo s borůvkovou marmeládou, která vám vydrží ve spíži celoročně. A co budete na přípravu potřebovat? Tady je seznam:

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravte suché suroviny. Mouku prosejte a ve středu udělejte důlek. Přidejte lžíci cukru.
  2. Mezitím si na sporáku ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, nikoliv horké.
  3. Vlažné mléko nalijte do důlku a přidejte i rozdrobené kvasnice.
  4. Vše přikryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek. Trvá to cca 15-30 minut.
  5. Kvásek postupně kontrolujte, ať vám nepřeteče. Až bude kvásek hotový, můžete pokračovat.
  6. Ke kvásku pak přidejte ještě žloutek a sůl a vše důkladně prohnětejte na pomoučněném válu.
  7. Těsto musí být hladké a nesmí se lepit na stěny mísy.
  8. Hotové těsto ještě znovu překryjte utěrkou a nechte znovu kynout v teple.
  9. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválejte ho a vykrajujte stejné čtverce.
  10. Čtverce postupně plňte čerstvými borůvkami nebo marmeládou.
  11. Poté rohy čtverců spojte a uválejte kulatý tvar knedlíků.
  12. Knedlíky pak dejte do napařovacího hrnce. Pod síto nalijte vodu a přiveďte k varu.
  13. Plněné knedlíky můžete vařit i na páře, případně je ještě lehce opéct na pánvičce.
  14. Podávejte přelité teplým máslem, posypané cukrem moučka a tvrdým tvarohem.
  15. Výborné jsou také s opraženou strouhankou a dají se i zamrazit.
  16. Podle toho receptu připravíte okolo 25-30 knedlíků, množství se dá upravit.

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.