Jihočeské zelňáky

Jihočeské zelňáky
  • Serves: 4 People
  • Čas přípravy: 30 minut
  • Vaření:
  • Kalorie: 0
  • Obtížnost: easy
Tisk

Delikatesní křupavé plátky, velmi jednoduché na přípravu. Hodí se jako předkrm či občerstvení pro hosty, každý si je zamiluje.
Na závěr
Tradiční zelňáky se v jižních Čechách pečou od nepaměti. Každá rodina má trochu jiný postup, či poměr ingrediencí, ale výsledek vždy stojí za to. Můžete je různě dochutit, či nepéct v troubě ale osmažit.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Sádlo necháme při pokojové teplotě změknout.
  2. Mezitím vymačkáme vodu ze zelí, které následně smícháme se sádlem.
  3. Mícháme, dokud nevznikne hladká konzistence, poté po malých dávkách přisypáváme mouku.
  4. Dochutíme špetkou soli, pepře a přidáme trochu kmínu.
  5. Těsto vypracujeme, mělo by být hladké a pevné, ale zároveň tvárné.
  6. Těsto necháme chvíli odpočinout, nepotřebuje kynout.
  7. Vymažeme si plech či použijete pečící papír a těsto rozválíme na tenké plátky, přibližně 25mm.
  8. Ostrým nožem nařežeme na menší kostky a až poté dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C.
  9. Pečeme přibližně 15 minut, dokud zelňáky nezezlátnou.
  10. Poté vyndáme, necháme zchladnout a nalámáme do misky.
  11. Pečení a příprava dohromady nezabere ani 30 minut a výsledek je vynikající.

Mohlo by se vám také líbit

Přidejte svůj komentář