Recept na klasické punčové řezy

Recept na klasické punčové řezy

Moučník 1853 Poslední aktualizace: Nov 28, 2021 Vytvořeno: Nov 28, 2021
Recept na klasické punčové řezy
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

Punčák, klasika českých cukráren. Jeho obliba v tuzemsku přetrvává už desítky let a ani příchod nových zahraničních dezertů tyto trojbarevné řezy z pultů nevytlačil. Připravte si tento punčový zákusek doma, kdykoliv na něj dostanete chuť! Příprava je jednoduchá, stačí vám pár dostupných surovin. S našim receptem to zvládnete raz dva.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Korpus:
  2. Začnete s korpusem. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Poté postupně přimíchávejte mouku. Nakonec vsypte špetku soli a prášku do pečiva. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 15-25 minut. Korpus by měl být upečený dozlatova. Jedno těsto vystačí na jeden korpus. Korpusy upečte celkem tři. Dva z nich potřete marmeládou, třetí ponechte stranou.
  3. Fondánová vrstva:
  4. Do hrnce vsypte cukr, zalijte ho vodou a přidejte jablečný ocet. Směs vařte 10 minut na mírném plameni tak, aby vznikl cukrový sirup. Jakmile sirup zhoustne, vlijte ho do mísy vylité studenou vodou. Směs v míse míchejte alespoň 5 minut (měla by se z ní stát bílá hmota). Fondánovou hmotu můžete ponechat bílou, nebo ji obarvit potravinářským barvivem na růžovo. Oba pláty potřené marmeládou potáhněte fondánovou směsí a naskládejte je na sebe. Přiklopte je třetí částí korpusu a vrchní část polijte polevou, kterou si následně vyrobíte.
  5. Punčová poleva:
  6. Vodu zahřejte v kastrůlku, přisypejte cukr a prohřívejte. Až bude cukrový sirup teplý, dochuťte ho rumovým a punčovým aromatem. Tím máte polevu hotovou. Polevou potřete vrchní část řezů. Hotový dezert přikryjte a uložte ho do lednice, kde ho nechte uležet do druhého dne. Další den řezy vytáhněte a připravte si ještě čokoládový postřik. Hořkou čokoládu jednoduše rozpusťte ve vodní lázni. Až bude čokoláda tekutá postříkejte s ní řezy. Nechte pár hodin ztuhnout, a poté podávejte. Punčové řezy můžete dozdobit mátou nebo šlehačkou.

Recept na klasické punčové řezy



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

Punčák, klasika českých cukráren. Jeho obliba v tuzemsku přetrvává už desítky let a ani příchod nových zahraničních dezertů tyto trojbarevné řezy z pultů nevytlačil. Připravte si tento punčový zákusek doma, kdykoliv na něj dostanete chuť! Příprava je jednoduchá, stačí vám pár dostupných surovin. S našim receptem to zvládnete raz dva.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Korpus:
  2. Začnete s korpusem. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Poté postupně přimíchávejte mouku. Nakonec vsypte špetku soli a prášku do pečiva. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 15-25 minut. Korpus by měl být upečený dozlatova. Jedno těsto vystačí na jeden korpus. Korpusy upečte celkem tři. Dva z nich potřete marmeládou, třetí ponechte stranou.
  3. Fondánová vrstva:
  4. Do hrnce vsypte cukr, zalijte ho vodou a přidejte jablečný ocet. Směs vařte 10 minut na mírném plameni tak, aby vznikl cukrový sirup. Jakmile sirup zhoustne, vlijte ho do mísy vylité studenou vodou. Směs v míse míchejte alespoň 5 minut (měla by se z ní stát bílá hmota). Fondánovou hmotu můžete ponechat bílou, nebo ji obarvit potravinářským barvivem na růžovo. Oba pláty potřené marmeládou potáhněte fondánovou směsí a naskládejte je na sebe. Přiklopte je třetí částí korpusu a vrchní část polijte polevou, kterou si následně vyrobíte.
  5. Punčová poleva:
  6. Vodu zahřejte v kastrůlku, přisypejte cukr a prohřívejte. Až bude cukrový sirup teplý, dochuťte ho rumovým a punčovým aromatem. Tím máte polevu hotovou. Polevou potřete vrchní část řezů. Hotový dezert přikryjte a uložte ho do lednice, kde ho nechte uležet do druhého dne. Další den řezy vytáhněte a připravte si ještě čokoládový postřik. Hořkou čokoládu jednoduše rozpusťte ve vodní lázni. Až bude čokoláda tekutá postříkejte s ní řezy. Nechte pár hodin ztuhnout, a poté podávejte. Punčové řezy můžete dozdobit mátou nebo šlehačkou.

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.