- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Vytisknout
Máte rádi mřížkový koláč? Takový ten klasický, z lineckého těsta, s marmeládou. Jako od maminky nebo od babičky. Přesně ten si můžete upéct s pomocí našeho dnešního receptu. Příprava je poměrně jednoduchá, výsledek vynikající. Tak pojďme na to.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejdříve si připravte těsto. Na vál vsypte moukou s kypřícím práškem a se solí. K mouce postupně přidávejte najemno nastrouhané studené máslo, dvě vajíčka, cukr a nakonec i šťávu z citronu. Těsto zpracujte rukama tak, aby se všechny suroviny propojily a vzniklo z nich jednotné, hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a uložte ho na několik hodin do lednice. Pokud by vám těsto nešlo zpracovat rukama, můžete ho zkusit vypracovat robotovým mixérem.
- Po několika hodinách, až se těsto na koláč uleží, ho vytáhněte z lednice. Nechte ho trochu povolit a poté ho rozdělte na dvě části. Z jedné části vyválejte na pomoučněném vále placku a tu předělejte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Tuto placku pak potřete směsí marmelády, rumu a vanilkového extraktu. Z druhé části těsta vyválejte další placku a z ní vykrájejte několik proužků. Tyto proužky pak naskládejte na vrstvu marmelády, proužky překřižte a spojte je. Těsto nakonec potřete rozklepnutým žloutkem.
- Mřížkový koláč pak vložte do předem rozehřáté trouby a pečte ho na 180 stupňů zhruba 30-45 minut. Koláč musí být vypečený do zlatova. Po upečení koláč pocukrujte a ještě za tepla podávejte.
Recept na klasický mřížkový koláč
- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Máte rádi mřížkový koláč? Takový ten klasický, z lineckého těsta, s marmeládou. Jako od maminky nebo od babičky. Přesně ten si můžete upéct s pomocí našeho dnešního receptu. Příprava je poměrně jednoduchá, výsledek vynikající. Tak pojďme na to.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejdříve si připravte těsto. Na vál vsypte moukou s kypřícím práškem a se solí. K mouce postupně přidávejte najemno nastrouhané studené máslo, dvě vajíčka, cukr a nakonec i šťávu z citronu. Těsto zpracujte rukama tak, aby se všechny suroviny propojily a vzniklo z nich jednotné, hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a uložte ho na několik hodin do lednice. Pokud by vám těsto nešlo zpracovat rukama, můžete ho zkusit vypracovat robotovým mixérem.
- Po několika hodinách, až se těsto na koláč uleží, ho vytáhněte z lednice. Nechte ho trochu povolit a poté ho rozdělte na dvě části. Z jedné části vyválejte na pomoučněném vále placku a tu předělejte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Tuto placku pak potřete směsí marmelády, rumu a vanilkového extraktu. Z druhé části těsta vyválejte další placku a z ní vykrájejte několik proužků. Tyto proužky pak naskládejte na vrstvu marmelády, proužky překřižte a spojte je. Těsto nakonec potřete rozklepnutým žloutkem.
- Mřížkový koláč pak vložte do předem rozehřáté trouby a pečte ho na 180 stupňů zhruba 30-45 minut. Koláč musí být vypečený do zlatova. Po upečení koláč pocukrujte a ještě za tepla podávejte.
Mohlo by se vám také líbit