Recept na klasický mřížkový koláč

Recept na klasický mřížkový koláč

Moučník 890 Poslední aktualizace: Mar 24, 2021 Vytvořeno: Mar 24, 2021
Recept na klasický mřížkový koláč
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

Máte rádi mřížkový koláč? Takový ten klasický, z lineckého těsta, s marmeládou. Jako od maminky nebo od babičky. Přesně ten si můžete upéct s pomocí našeho dnešního receptu. Příprava je poměrně jednoduchá, výsledek vynikající. Tak pojďme na to.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravte těsto. Na vál vsypte moukou s kypřícím práškem a se solí. K mouce postupně přidávejte najemno nastrouhané studené máslo, dvě vajíčka, cukr a nakonec i šťávu z citronu. Těsto zpracujte rukama tak, aby se všechny suroviny propojily a vzniklo z nich jednotné, hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a uložte ho na několik hodin do lednice. Pokud by vám těsto nešlo zpracovat rukama, můžete ho zkusit vypracovat robotovým mixérem.
  2. Po několika hodinách, až se těsto na koláč uleží, ho vytáhněte z lednice. Nechte ho trochu povolit a poté ho rozdělte na dvě části. Z jedné části vyválejte na pomoučněném vále placku a tu předělejte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Tuto placku pak potřete směsí marmelády, rumu a vanilkového extraktu. Z druhé části těsta vyválejte další placku a z ní vykrájejte několik proužků. Tyto proužky pak naskládejte na vrstvu marmelády, proužky překřižte a spojte je. Těsto nakonec potřete rozklepnutým žloutkem.
  3. Mřížkový koláč pak vložte do předem rozehřáté trouby a pečte ho na 180 stupňů zhruba 30-45 minut. Koláč musí být vypečený do zlatova. Po upečení koláč pocukrujte a ještě za tepla podávejte.

Recept na klasický mřížkový koláč



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

Máte rádi mřížkový koláč? Takový ten klasický, z lineckého těsta, s marmeládou. Jako od maminky nebo od babičky. Přesně ten si můžete upéct s pomocí našeho dnešního receptu. Příprava je poměrně jednoduchá, výsledek vynikající. Tak pojďme na to.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravte těsto. Na vál vsypte moukou s kypřícím práškem a se solí. K mouce postupně přidávejte najemno nastrouhané studené máslo, dvě vajíčka, cukr a nakonec i šťávu z citronu. Těsto zpracujte rukama tak, aby se všechny suroviny propojily a vzniklo z nich jednotné, hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a uložte ho na několik hodin do lednice. Pokud by vám těsto nešlo zpracovat rukama, můžete ho zkusit vypracovat robotovým mixérem.
  2. Po několika hodinách, až se těsto na koláč uleží, ho vytáhněte z lednice. Nechte ho trochu povolit a poté ho rozdělte na dvě části. Z jedné části vyválejte na pomoučněném vále placku a tu předělejte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Tuto placku pak potřete směsí marmelády, rumu a vanilkového extraktu. Z druhé části těsta vyválejte další placku a z ní vykrájejte několik proužků. Tyto proužky pak naskládejte na vrstvu marmelády, proužky překřižte a spojte je. Těsto nakonec potřete rozklepnutým žloutkem.
  3. Mřížkový koláč pak vložte do předem rozehřáté trouby a pečte ho na 180 stupňů zhruba 30-45 minut. Koláč musí být vypečený do zlatova. Po upečení koláč pocukrujte a ještě za tepla podávejte.

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.