- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Vytisknout
Honzovy buchty patří k typickým českým a moravským pochoutkám, které alespoň jednou za život upeče každá správná hospodyňka. Kynuté buchty se hodí ke sladkému obědu, k večeři, anebo jen tak ke svačině. Plnit je můžete dle libosti. Mezi tradiční klasiky patří trojice: povidla, mák a tvaroh. Nebojte se ale zaexperimentovat a naplnit buchty třeba ořechovou náplní nebo domácí marmeládou. Tady je recept:
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejprve připravte kvásek. Čerstvé droždí rozdrobte do poloviny vlažného mléka, přidejte lžíci cukru, promíchejte a vše zaprašte moukou. Mísu s kváskem položte někam do tepla, ať pěkně vzejde.
- Na vál vsypte osolenou mouku, doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte hotový kvásek. Ke kvásku přidejte zbytek cukru, zbytek mléka a tři žloutky z kvalitních vajec. Těsto důkladně propracujte a uhněťte.
- Až bude těsto konzistentní, udělejte do něj znovu důlek a do něj vlijte rozpuštěné máslo. Znovu dobře propracujte, nejlepší je těsto zpracovávat rukama nebo robotem. Těsto pak dejte ještě na půl hodiny kynout.
- Zhruba po 30 minutách těsto rozválejte a rozkrájejte ho na několik čtverců. Do každého čtverce vložte náplň - povidla, tvaroh, zavařeninu atd. Čtverec zabalte tak, aby náplň uvnitř držela, a ukoulejte z něj buchtu.
- Předehřejte troubu a buchty skládejte na pekáček vymazaný máslem. Každou buchtu pak ještě pomažte olejem nebo jiným tukem. Nejlepší je máslo, protože má velmi jemnou chuť.
- Buchty na pekáči nechte znovu a naposledy nakynout. Ideální je položit pekáč na předehřátou troubu a nechat je tam asi 15 minut odpočívat.
- Buchty pečte na 180-200 stupňů cca 20 minut, musí být vypečené do zlatova.
- Po upečení buchty pocukrujte. Jestli chcete, aby vám vydržely do druhého dne, zabalte je do utěrky.
Recept na klasické kynuté Honzovy buchty
- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Honzovy buchty patří k typickým českým a moravským pochoutkám, které alespoň jednou za život upeče každá správná hospodyňka. Kynuté buchty se hodí ke sladkému obědu, k večeři, anebo jen tak ke svačině. Plnit je můžete dle libosti. Mezi tradiční klasiky patří trojice: povidla, mák a tvaroh. Nebojte se ale zaexperimentovat a naplnit buchty třeba ořechovou náplní nebo domácí marmeládou. Tady je recept:
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejprve připravte kvásek. Čerstvé droždí rozdrobte do poloviny vlažného mléka, přidejte lžíci cukru, promíchejte a vše zaprašte moukou. Mísu s kváskem položte někam do tepla, ať pěkně vzejde.
- Na vál vsypte osolenou mouku, doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte hotový kvásek. Ke kvásku přidejte zbytek cukru, zbytek mléka a tři žloutky z kvalitních vajec. Těsto důkladně propracujte a uhněťte.
- Až bude těsto konzistentní, udělejte do něj znovu důlek a do něj vlijte rozpuštěné máslo. Znovu dobře propracujte, nejlepší je těsto zpracovávat rukama nebo robotem. Těsto pak dejte ještě na půl hodiny kynout.
- Zhruba po 30 minutách těsto rozválejte a rozkrájejte ho na několik čtverců. Do každého čtverce vložte náplň - povidla, tvaroh, zavařeninu atd. Čtverec zabalte tak, aby náplň uvnitř držela, a ukoulejte z něj buchtu.
- Předehřejte troubu a buchty skládejte na pekáček vymazaný máslem. Každou buchtu pak ještě pomažte olejem nebo jiným tukem. Nejlepší je máslo, protože má velmi jemnou chuť.
- Buchty na pekáči nechte znovu a naposledy nakynout. Ideální je položit pekáč na předehřátou troubu a nechat je tam asi 15 minut odpočívat.
- Buchty pečte na 180-200 stupňů cca 20 minut, musí být vypečené do zlatova.
- Po upečení buchty pocukrujte. Jestli chcete, aby vám vydržely do druhého dne, zabalte je do utěrky.
Mohlo by se vám také líbit