Recept na klasické kynuté Honzovy buchty

Recept na klasické kynuté Honzovy buchty

Moučník 657 Poslední aktualizace: Feb 16, 2021 Vytvořeno: Feb 16, 2021
Recept na klasické kynuté Honzovy buchty
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

Honzovy buchty patří k typickým českým a moravským pochoutkám, které alespoň jednou za život upeče každá správná hospodyňka. Kynuté buchty se hodí ke sladkému obědu, k večeři, anebo jen tak ke svačině. Plnit je můžete dle libosti. Mezi tradiční klasiky patří trojice: povidla, mák a tvaroh. Nebojte se ale zaexperimentovat a naplnit buchty třeba ořechovou náplní nebo domácí marmeládou. Tady je recept:

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravte kvásek. Čerstvé droždí rozdrobte do poloviny vlažného mléka, přidejte lžíci cukru, promíchejte a vše zaprašte moukou. Mísu s kváskem položte někam do tepla, ať pěkně vzejde.
  2. Na vál vsypte osolenou mouku, doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte hotový kvásek. Ke kvásku přidejte zbytek cukru, zbytek mléka a tři žloutky z kvalitních vajec. Těsto důkladně propracujte a uhněťte.
  3. Až bude těsto konzistentní, udělejte do něj znovu důlek a do něj vlijte rozpuštěné máslo. Znovu dobře propracujte, nejlepší je těsto zpracovávat rukama nebo robotem. Těsto pak dejte ještě na půl hodiny kynout.
  4. Zhruba po 30 minutách těsto rozválejte a rozkrájejte ho na několik čtverců. Do každého čtverce vložte náplň - povidla, tvaroh, zavařeninu atd. Čtverec zabalte tak, aby náplň uvnitř držela, a ukoulejte z něj buchtu.
  5. Předehřejte troubu a buchty skládejte na pekáček vymazaný máslem. Každou buchtu pak ještě pomažte olejem nebo jiným tukem. Nejlepší je máslo, protože má velmi jemnou chuť.
  6. Buchty na pekáči nechte znovu a naposledy nakynout. Ideální je položit pekáč na předehřátou troubu a nechat je tam asi 15 minut odpočívat.
  7. Buchty pečte na 180-200 stupňů cca 20 minut, musí být vypečené do zlatova.
  8. Po upečení buchty pocukrujte. Jestli chcete, aby vám vydržely do druhého dne, zabalte je do utěrky.

Recept na klasické kynuté Honzovy buchty



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

Honzovy buchty patří k typickým českým a moravským pochoutkám, které alespoň jednou za život upeče každá správná hospodyňka. Kynuté buchty se hodí ke sladkému obědu, k večeři, anebo jen tak ke svačině. Plnit je můžete dle libosti. Mezi tradiční klasiky patří trojice: povidla, mák a tvaroh. Nebojte se ale zaexperimentovat a naplnit buchty třeba ořechovou náplní nebo domácí marmeládou. Tady je recept:

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravte kvásek. Čerstvé droždí rozdrobte do poloviny vlažného mléka, přidejte lžíci cukru, promíchejte a vše zaprašte moukou. Mísu s kváskem položte někam do tepla, ať pěkně vzejde.
  2. Na vál vsypte osolenou mouku, doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte hotový kvásek. Ke kvásku přidejte zbytek cukru, zbytek mléka a tři žloutky z kvalitních vajec. Těsto důkladně propracujte a uhněťte.
  3. Až bude těsto konzistentní, udělejte do něj znovu důlek a do něj vlijte rozpuštěné máslo. Znovu dobře propracujte, nejlepší je těsto zpracovávat rukama nebo robotem. Těsto pak dejte ještě na půl hodiny kynout.
  4. Zhruba po 30 minutách těsto rozválejte a rozkrájejte ho na několik čtverců. Do každého čtverce vložte náplň - povidla, tvaroh, zavařeninu atd. Čtverec zabalte tak, aby náplň uvnitř držela, a ukoulejte z něj buchtu.
  5. Předehřejte troubu a buchty skládejte na pekáček vymazaný máslem. Každou buchtu pak ještě pomažte olejem nebo jiným tukem. Nejlepší je máslo, protože má velmi jemnou chuť.
  6. Buchty na pekáči nechte znovu a naposledy nakynout. Ideální je položit pekáč na předehřátou troubu a nechat je tam asi 15 minut odpočívat.
  7. Buchty pečte na 180-200 stupňů cca 20 minut, musí být vypečené do zlatova.
  8. Po upečení buchty pocukrujte. Jestli chcete, aby vám vydržely do druhého dne, zabalte je do utěrky.

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.