Nejlepší linecké promazávané cukroví

Nejlepší linecké promazávané cukroví

Cukroví 447 Poslední aktualizace: Nov 28, 2020 Vytvořeno: Nov 28, 2020
Nejlepší linecké promazávané cukroví
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

Linecké cukroví nese své jméno podle města Lince, odkud pochází. První zmínky o tomto cukroví sahají někdy do 18. století, do Rakousko-Uherské monarchie. U nás v Česku se pravidelně peče od počátku 20. století, kdy se proměnilo ve stálici slavnostního hodování. Pekly ho téměř všechny rodiny a tato tradice stále přetrvává. V cukrárnách ho koupíte celoročně, ale doma se podává hlavně na Vánoce. Promazává se marmeládou a cukruje se moučkovým cukrem. Tady je recept.

Čím linecké promazat?
Tradiční linecké se promazává marmeládou. Nejlépe se k němu hodí marmeláda višňová, meruňková, rybízová, šípková, ostružinová nebo citronová. Všechny tyto marmelády jsou příjemně kyselé. Linecké ale můžete promazat také krémem. Buď klasickým máslovým krémem nebo pudingovým s vanilkou. Tato varianta se sice moc nepoužívá, ale je také vynikající. Krémové linecké můžete ještě dozdobit citronovou polevou. Dobrou chuť!

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Z kostky másla odkrojte 150 g a tuto část nechte stát v pokojové teplotě, ať máslo změkne.
  2. Mouku důkladně prosejte a přidejte k ní oba cukry. Promíchejte a osolte špetkou soli.
  3. Opatrně přidejte do směsi měkké máslo, šťávu z poloviny citronu a dva žloutky.
  4. Na vále vytvořte rukama těsto.
  5. Zpracovávejte ho, dokud nebude úplně hladké.
  6. Těsto by mělo být hladké, ale zároveň se nesmí lepit k válu.
  7. Nakonec ho zabalte do fólie.
  8. Těsto uložte do lednice, kde ho nechte odpočívat zhruba 2 hodiny.
  9. Mezitím si pomoučněte vál.
  10. Odpočaté těsto rozdělte na 4 kusy.
  11. Jednu část vytáhněte, další nechte zatím v lednici.
  12. Každý kus postupně rozválejte na plát a z něj vykrajujte kolečka nebo květinky.
  13. Počítejte kusy, ať vám vyjdou dvojičky.
  14. Do jedné z dvojice vykrojte ještě kolečko.
  15. Cukroví pečte na 180 stupňů po dobu 10 minut.
  16. Dobře ho hlídejte, ať se nespálí.

Nejlepší linecké promazávané cukroví



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

Linecké cukroví nese své jméno podle města Lince, odkud pochází. První zmínky o tomto cukroví sahají někdy do 18. století, do Rakousko-Uherské monarchie. U nás v Česku se pravidelně peče od počátku 20. století, kdy se proměnilo ve stálici slavnostního hodování. Pekly ho téměř všechny rodiny a tato tradice stále přetrvává. V cukrárnách ho koupíte celoročně, ale doma se podává hlavně na Vánoce. Promazává se marmeládou a cukruje se moučkovým cukrem. Tady je recept.

Čím linecké promazat?
Tradiční linecké se promazává marmeládou. Nejlépe se k němu hodí marmeláda višňová, meruňková, rybízová, šípková, ostružinová nebo citronová. Všechny tyto marmelády jsou příjemně kyselé. Linecké ale můžete promazat také krémem. Buď klasickým máslovým krémem nebo pudingovým s vanilkou. Tato varianta se sice moc nepoužívá, ale je také vynikající. Krémové linecké můžete ještě dozdobit citronovou polevou. Dobrou chuť!

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Z kostky másla odkrojte 150 g a tuto část nechte stát v pokojové teplotě, ať máslo změkne.
  2. Mouku důkladně prosejte a přidejte k ní oba cukry. Promíchejte a osolte špetkou soli.
  3. Opatrně přidejte do směsi měkké máslo, šťávu z poloviny citronu a dva žloutky.
  4. Na vále vytvořte rukama těsto.
  5. Zpracovávejte ho, dokud nebude úplně hladké.
  6. Těsto by mělo být hladké, ale zároveň se nesmí lepit k válu.
  7. Nakonec ho zabalte do fólie.
  8. Těsto uložte do lednice, kde ho nechte odpočívat zhruba 2 hodiny.
  9. Mezitím si pomoučněte vál.
  10. Odpočaté těsto rozdělte na 4 kusy.
  11. Jednu část vytáhněte, další nechte zatím v lednici.
  12. Každý kus postupně rozválejte na plát a z něj vykrajujte kolečka nebo květinky.
  13. Počítejte kusy, ať vám vyjdou dvojičky.
  14. Do jedné z dvojice vykrojte ještě kolečko.
  15. Cukroví pečte na 180 stupňů po dobu 10 minut.
  16. Dobře ho hlídejte, ať se nespálí.

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.