Vánoční štola

Vánoční štola
  • Serves: 0 People
  • Čas přípravy:
  • Vaření:
  • Kalorie: 0
  • Obtížnost: medium
Tisk

Není to typicky české cukroví, ale je čím dál víc oblíbenější. Má tvar bochníku a jedinečnou náplň s marcipánem uvnitř. Její cukrová krusta vás dostane.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve v míse smícháme sypké suroviny, tzn. mouka, cukr a prášek do pečiva.
  2. Přidáme změklé máslo s tvarohem a vypracujeme vláčné, táhlé těsto, nesmí v něm být hrudky másla či tvarohu.
  3. Dále přimícháme kandované ovoce, ořechy a rozinky.
  4. Těsto dobře zpracujeme a necháme 30 minut na teplém místě odpočívat.
  5. Pomoučíme si vál a těsto rozválíme, přibližně na velikost plechu, navíc by nemělo být úplně tenké.
  6. Nyní si představíme třetiny těsta a doprostřed vložíme váleček marcipánu, akorát tak dlouhý jako výška těsta.
  7. Nyní štolu zabalíme jako zavinovačku – třetinu úplně vlevo přeložíme doprostřed a to samé uděláme s tou pravou.
  8. Štolu ještě před pečením potřeme vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby na 150°C a pečeme pozvolna přibližně tři čtvrtě hodin.
  9. Upečenou štolu potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v moučkovém cukru, to vytvoří delikatesní krustu.
  10. Štolu už pak jen necháme zchladnout a můžeme podávat.
  11. Ještě lépe ale chutná uleželá, takže ji vůbec neuškodí ji upéct teď a schovat až na vánoce.

Mohlo by se vám také líbit

Přidejte svůj komentář