- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Vytisknout
Není to typicky české cukroví, ale je čím dál víc oblíbenější. Má tvar bochníku a jedinečnou náplň s marcipánem uvnitř. Její cukrová krusta vás dostane.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejdříve v míse smícháme sypké suroviny, tzn. mouka, cukr a prášek do pečiva.
- Přidáme změklé máslo s tvarohem a vypracujeme vláčné, táhlé těsto, nesmí v něm být hrudky másla či tvarohu.
- Dále přimícháme kandované ovoce, ořechy a rozinky.
- Těsto dobře zpracujeme a necháme 30 minut na teplém místě odpočívat.
- Pomoučíme si vál a těsto rozválíme, přibližně na velikost plechu, navíc by nemělo být úplně tenké.
- Nyní si představíme třetiny těsta a doprostřed vložíme váleček marcipánu, akorát tak dlouhý jako výška těsta.
- Nyní štolu zabalíme jako zavinovačku – třetinu úplně vlevo přeložíme doprostřed a to samé uděláme s tou pravou.
- Štolu ještě před pečením potřeme vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby na 150°C a pečeme pozvolna přibližně tři čtvrtě hodin.
- Upečenou štolu potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v moučkovém cukru, to vytvoří delikatesní krustu.
- Štolu už pak jen necháme zchladnout a můžeme podávat.
- Ještě lépe ale chutná uleželá, takže ji vůbec neuškodí ji upéct teď a schovat až na vánoce.
Vánoční štola
- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Není to typicky české cukroví, ale je čím dál víc oblíbenější. Má tvar bochníku a jedinečnou náplň s marcipánem uvnitř. Její cukrová krusta vás dostane.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejdříve v míse smícháme sypké suroviny, tzn. mouka, cukr a prášek do pečiva.
- Přidáme změklé máslo s tvarohem a vypracujeme vláčné, táhlé těsto, nesmí v něm být hrudky másla či tvarohu.
- Dále přimícháme kandované ovoce, ořechy a rozinky.
- Těsto dobře zpracujeme a necháme 30 minut na teplém místě odpočívat.
- Pomoučíme si vál a těsto rozválíme, přibližně na velikost plechu, navíc by nemělo být úplně tenké.
- Nyní si představíme třetiny těsta a doprostřed vložíme váleček marcipánu, akorát tak dlouhý jako výška těsta.
- Nyní štolu zabalíme jako zavinovačku – třetinu úplně vlevo přeložíme doprostřed a to samé uděláme s tou pravou.
- Štolu ještě před pečením potřeme vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby na 150°C a pečeme pozvolna přibližně tři čtvrtě hodin.
- Upečenou štolu potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v moučkovém cukru, to vytvoří delikatesní krustu.
- Štolu už pak jen necháme zchladnout a můžeme podávat.
- Ještě lépe ale chutná uleželá, takže ji vůbec neuškodí ji upéct teď a schovat až na vánoce.
Mohlo by se vám také líbit