- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Vytisknout
Spousta z nás má svůj ozkoušený nebo rodinný recept, který se předává z generace na generaci.
Nemáte ale jeden? Nebo chcete tento rok zkusit něco nového? Zkuste ten náš podle tradičního rodinného receptu.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejdříve připravíme kvásek: do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a zalijeme trochou vlažného mléka, na teplém místě necháme vykynout.
- Do větší mísy dáme polohrubou mouku, špetku soli, nastrouhaný muškátový oříšek a podle vlastní chuti přidáme vanilkový cukr.
- Žloutky utřeme cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, mléko, vykynutý kvásek a vše nalijeme do mísy k mouce.
- Důkladně prohněteme až se těsto nelepí.
- Necháme asi 2 hodiny kynout na teplém místě.
- Po vykynutí přendáme na pomoučený vál a přidáme rozinky, případně spařené nakrájené mandle a znovu propracujeme. Rozdělíme na 9 dílů, vyválíme válečky.
- Pleteme cop ze 4 válečků, na něj dáme cop ze 3 válečků a nahoru ze 2 válečků.
- Celou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem.
- Aby udržela tvar, zapíchneme do vánočky asi 4 špejle a pečeme.
- Vánočku bychom měli po dobu pečení hlídat.
- Po vyndání z trouby necháme vystydnout a máme opravdu lahodnou a křupavou domácí českou vánočku.
- Dobrou chuť!
Lahodná babiččina vánočka!
- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Spousta z nás má svůj ozkoušený nebo rodinný recept, který se předává z generace na generaci.
Nemáte ale jeden? Nebo chcete tento rok zkusit něco nového? Zkuste ten náš podle tradičního rodinného receptu.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejdříve připravíme kvásek: do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a zalijeme trochou vlažného mléka, na teplém místě necháme vykynout.
- Do větší mísy dáme polohrubou mouku, špetku soli, nastrouhaný muškátový oříšek a podle vlastní chuti přidáme vanilkový cukr.
- Žloutky utřeme cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, mléko, vykynutý kvásek a vše nalijeme do mísy k mouce.
- Důkladně prohněteme až se těsto nelepí.
- Necháme asi 2 hodiny kynout na teplém místě.
- Po vykynutí přendáme na pomoučený vál a přidáme rozinky, případně spařené nakrájené mandle a znovu propracujeme. Rozdělíme na 9 dílů, vyválíme válečky.
- Pleteme cop ze 4 válečků, na něj dáme cop ze 3 válečků a nahoru ze 2 válečků.
- Celou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem.
- Aby udržela tvar, zapíchneme do vánočky asi 4 špejle a pečeme.
- Vánočku bychom měli po dobu pečení hlídat.
- Po vyndání z trouby necháme vystydnout a máme opravdu lahodnou a křupavou domácí českou vánočku.
- Dobrou chuť!
Mohlo by se vám také líbit