Domácí máslové croissanty

Domácí máslové croissanty

Moučník 731 Poslední aktualizace: Jan 16, 2021 Vytvořeno: Jan 16, 2021
Domácí máslové croissanty
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

Chcete se na chvíli ocitnout ve slunečném, levandulí provoněném, francouzském Provence? Upečte si vynikající domácí croissanty, které se doslova rozplývají na jazyku. Recept na ně je inspirovaný receptem původním, takže jde o skutečnou klasiku. Domácí croissanty jsou nejlepší pěkně čerstvé k snídani, ale pochutnáte si na nich i druhý den, až se zaleží. Upečené croissanty podávejte s máslem, s marmeládou nebo se sýrem. Z nápojů se k ním nejvíce hodí káva, mléko a čerstvě vymačkaný fresh z pomerančů.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Studené máslo nejdříve nastrouhejte na pomoučněný vál. Přidejte k němu trochu hladké mouky a z toho vypracujte rukama novou máslovou hrudku. Tu pak zabalte do potravinářské fólie a uložte ji do lednice, aby ztuhla.
  2. Mezitím si připravte další část těsta. Do misky vlijte nejprve 100 ml vlažného mléka, pak do něj rozdrobte droždí, přidejte lžíci mouky a lžíci cukru. Misku přikryjte, položte ji na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
  3. Až kvásek vzejde, vlijte ho do větší mísy, přidejte vejce, sůl, prášek do pečiva a zbytek mouky. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto a nechte ho ještě znovu nakynout na topení nebo někde v teple.
  4. Hotové těsto vyklopte na pomoučněný vál a dobře ho rozválejte. Poté z těsta vyválejte kříž a doprostřed vložte máslovou hrudku. Následně kostku překryjte ostatními částmi těsta - jednotlivé cípy přeložte znovu do kříže. Až budete mít hotovo, začněte těsto znovu opatrně rozvalovat do všech stran. Máslo ale musí zůstat zabalené uvnitř, proto postupujte pomalu a jemně.
  5. Ze spojeného těsta vyválejte obdélník, ten přeložte na třetiny a nechte v lednici ztuhnout, minimálně jednu hodinu, aby se propojily všechny jeho vrstvy. Až bude těsto ztuhlé, vytáhněte ho a znovu ho přeložte na další tři třetiny. Opakovaným překládáním docílíte lístkování, na které jste u croissantů zvyklí. Až bude těsto po druhé přehnuté, vraťte jej do chladničky a tam ho nechte odpočívat až do druhého dne.
  6. Další den těsto vytáhněte, nechte ho trochu povolit, a poté tvořte z něj trojúhelníky. Každý trojúhelník stočte do ruličky, jako když pečete plněné rohlíčky z kynutého těsta. Tím docílíte typického croissantového vzhledu. Pak už jen croissanty potřete rozšlehaným vejcem a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými croissanty ponechejte dostatek místa, protože pečením zvětší svůj objem.
  7. Croissanty pečte v předehřáté troubě zhruba 20-30 minut na 180 stupňů. Těsně před dopečením zvyšte teplotu na 200 stupňů a nechte je ještě pár minutek dopéct. Díky tomu vám vznikne krásně zlatavá krustička. Croissanty nejlépe chutnají ještě za tepla, ihned po upečení. Lahodné ale vydrží klidně další dva dny, pokud je dobře uschováte. Jak na to? Croissanty nesmí ztvrdnou, proto je zabalte do čisté utěrky a uložte je do spíže.

Domácí máslové croissanty



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

Chcete se na chvíli ocitnout ve slunečném, levandulí provoněném, francouzském Provence? Upečte si vynikající domácí croissanty, které se doslova rozplývají na jazyku. Recept na ně je inspirovaný receptem původním, takže jde o skutečnou klasiku. Domácí croissanty jsou nejlepší pěkně čerstvé k snídani, ale pochutnáte si na nich i druhý den, až se zaleží. Upečené croissanty podávejte s máslem, s marmeládou nebo se sýrem. Z nápojů se k ním nejvíce hodí káva, mléko a čerstvě vymačkaný fresh z pomerančů.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Studené máslo nejdříve nastrouhejte na pomoučněný vál. Přidejte k němu trochu hladké mouky a z toho vypracujte rukama novou máslovou hrudku. Tu pak zabalte do potravinářské fólie a uložte ji do lednice, aby ztuhla.
  2. Mezitím si připravte další část těsta. Do misky vlijte nejprve 100 ml vlažného mléka, pak do něj rozdrobte droždí, přidejte lžíci mouky a lžíci cukru. Misku přikryjte, položte ji na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
  3. Až kvásek vzejde, vlijte ho do větší mísy, přidejte vejce, sůl, prášek do pečiva a zbytek mouky. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto a nechte ho ještě znovu nakynout na topení nebo někde v teple.
  4. Hotové těsto vyklopte na pomoučněný vál a dobře ho rozválejte. Poté z těsta vyválejte kříž a doprostřed vložte máslovou hrudku. Následně kostku překryjte ostatními částmi těsta - jednotlivé cípy přeložte znovu do kříže. Až budete mít hotovo, začněte těsto znovu opatrně rozvalovat do všech stran. Máslo ale musí zůstat zabalené uvnitř, proto postupujte pomalu a jemně.
  5. Ze spojeného těsta vyválejte obdélník, ten přeložte na třetiny a nechte v lednici ztuhnout, minimálně jednu hodinu, aby se propojily všechny jeho vrstvy. Až bude těsto ztuhlé, vytáhněte ho a znovu ho přeložte na další tři třetiny. Opakovaným překládáním docílíte lístkování, na které jste u croissantů zvyklí. Až bude těsto po druhé přehnuté, vraťte jej do chladničky a tam ho nechte odpočívat až do druhého dne.
  6. Další den těsto vytáhněte, nechte ho trochu povolit, a poté tvořte z něj trojúhelníky. Každý trojúhelník stočte do ruličky, jako když pečete plněné rohlíčky z kynutého těsta. Tím docílíte typického croissantového vzhledu. Pak už jen croissanty potřete rozšlehaným vejcem a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými croissanty ponechejte dostatek místa, protože pečením zvětší svůj objem.
  7. Croissanty pečte v předehřáté troubě zhruba 20-30 minut na 180 stupňů. Těsně před dopečením zvyšte teplotu na 200 stupňů a nechte je ještě pár minutek dopéct. Díky tomu vám vznikne krásně zlatavá krustička. Croissanty nejlépe chutnají ještě za tepla, ihned po upečení. Lahodné ale vydrží klidně další dva dny, pokud je dobře uschováte. Jak na to? Croissanty nesmí ztvrdnou, proto je zabalte do čisté utěrky a uložte je do spíže.

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.