Domácí koblihy

Domácí koblihy

Moučník 46 Poslední aktualizace: Feb 16, 2021 Vytvořeno: Feb 16, 2021
Domácí koblihy
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

Usmažte si doma vynikající, kulaté, sladké koblížky. Plněné a z kynutého těsta. Odkud tato původem velikonoční pochoutka do Česka vůbec přišla? Přesný původ není znám, ale oblíbené jsou koblížky jak v Česku, tak v sousedních zemích: v Polsku, v Rakousku či v Německu. Připravte si je s námi:

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravte si kvásek. Část mléka odlijte do kastrůlku, ohřejte ho a až bude vlažné, vlijte ho do menší mísy. Do něj rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžíce cukru, špetku soli a špetku mouky. Překryjte a uložte na teplé místo, ať kvásek správně vzejde.
  2. Do velké mísy vsypte mouku s další špetkou soli a doprostřed mouky udělejte důlek. Do něj rozklepněte 5 vajec. Bílky oddělte a žloutky přidejte k mouce. Přilijte zbytek vlažného mléka, rozpuštěný kousek másla a rum. Nakonec k těstu přidejte i kvásek a vše důkladně promíchejte.
  3. Z této směsi vypracujte hutné a konzistentní těsto. Nemělo by se lepit, ale mělo by být vláčné. Až budete hotovi, poprašte vršek těsta moukou, zakryjte ho a znovu ho uložte na teplé místo a nechte znovu kynout. Vyčkejte, až těsto zvětší svůj objem nadvakrát.
  4. Těsto pak položte na pomoučněný vál a rozválejte ho na velkou čtvercovou plochu. Tloušťka těsta by měla být zhruba 2 cm. Z těsta pak vykrajujte kolečka. Ty nejlépe vykrojíte širokou skleničkou. Do každého kolečka pak dejte kopeček marmelády. Mezi osvědčené marmeládové klasiky patří jahoda nebo meruňka, nebojte se ale vyzkoušet i další druhy, třeba višňovou, broskvovou nebo kdoulovou. Kolečka s marmeládou zakulaťte do tvaru koblihy.
  5. Do hrnce se silnějším dnem vlijte silnou vrstvu oleje a rozehřejte ho. Až bude olej horký, vložte do něj koblihy a smažte je, než zezlátnou a budou měkké.
  6. Poté koblihy vytáhněte z hrnce a s pomocí papírového ubrousku z nich odsajte přebytečný olej. Koblihy ihned pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte. Nejlepší jsou ještě teplé s mlékem.

Domácí koblihy



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

Usmažte si doma vynikající, kulaté, sladké koblížky. Plněné a z kynutého těsta. Odkud tato původem velikonoční pochoutka do Česka vůbec přišla? Přesný původ není znám, ale oblíbené jsou koblížky jak v Česku, tak v sousedních zemích: v Polsku, v Rakousku či v Německu. Připravte si je s námi:

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravte si kvásek. Část mléka odlijte do kastrůlku, ohřejte ho a až bude vlažné, vlijte ho do menší mísy. Do něj rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžíce cukru, špetku soli a špetku mouky. Překryjte a uložte na teplé místo, ať kvásek správně vzejde.
  2. Do velké mísy vsypte mouku s další špetkou soli a doprostřed mouky udělejte důlek. Do něj rozklepněte 5 vajec. Bílky oddělte a žloutky přidejte k mouce. Přilijte zbytek vlažného mléka, rozpuštěný kousek másla a rum. Nakonec k těstu přidejte i kvásek a vše důkladně promíchejte.
  3. Z této směsi vypracujte hutné a konzistentní těsto. Nemělo by se lepit, ale mělo by být vláčné. Až budete hotovi, poprašte vršek těsta moukou, zakryjte ho a znovu ho uložte na teplé místo a nechte znovu kynout. Vyčkejte, až těsto zvětší svůj objem nadvakrát.
  4. Těsto pak položte na pomoučněný vál a rozválejte ho na velkou čtvercovou plochu. Tloušťka těsta by měla být zhruba 2 cm. Z těsta pak vykrajujte kolečka. Ty nejlépe vykrojíte širokou skleničkou. Do každého kolečka pak dejte kopeček marmelády. Mezi osvědčené marmeládové klasiky patří jahoda nebo meruňka, nebojte se ale vyzkoušet i další druhy, třeba višňovou, broskvovou nebo kdoulovou. Kolečka s marmeládou zakulaťte do tvaru koblihy.
  5. Do hrnce se silnějším dnem vlijte silnou vrstvu oleje a rozehřejte ho. Až bude olej horký, vložte do něj koblihy a smažte je, než zezlátnou a budou měkké.
  6. Poté koblihy vytáhněte z hrnce a s pomocí papírového ubrousku z nich odsajte přebytečný olej. Koblihy ihned pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte. Nejlepší jsou ještě teplé s mlékem.

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.