- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Vytisknout
Usmažte si doma vynikající, kulaté, sladké koblížky. Plněné a z kynutého těsta. Odkud tato původem velikonoční pochoutka do Česka vůbec přišla? Přesný původ není znám, ale oblíbené jsou koblížky jak v Česku, tak v sousedních zemích: v Polsku, v Rakousku či v Německu. Připravte si je s námi:
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejprve si připravte si kvásek. Část mléka odlijte do kastrůlku, ohřejte ho a až bude vlažné, vlijte ho do menší mísy. Do něj rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžíce cukru, špetku soli a špetku mouky. Překryjte a uložte na teplé místo, ať kvásek správně vzejde.
- Do velké mísy vsypte mouku s další špetkou soli a doprostřed mouky udělejte důlek. Do něj rozklepněte 5 vajec. Bílky oddělte a žloutky přidejte k mouce. Přilijte zbytek vlažného mléka, rozpuštěný kousek másla a rum. Nakonec k těstu přidejte i kvásek a vše důkladně promíchejte.
- Z této směsi vypracujte hutné a konzistentní těsto. Nemělo by se lepit, ale mělo by být vláčné. Až budete hotovi, poprašte vršek těsta moukou, zakryjte ho a znovu ho uložte na teplé místo a nechte znovu kynout. Vyčkejte, až těsto zvětší svůj objem nadvakrát.
- Těsto pak položte na pomoučněný vál a rozválejte ho na velkou čtvercovou plochu. Tloušťka těsta by měla být zhruba 2 cm. Z těsta pak vykrajujte kolečka. Ty nejlépe vykrojíte širokou skleničkou. Do každého kolečka pak dejte kopeček marmelády. Mezi osvědčené marmeládové klasiky patří jahoda nebo meruňka, nebojte se ale vyzkoušet i další druhy, třeba višňovou, broskvovou nebo kdoulovou. Kolečka s marmeládou zakulaťte do tvaru koblihy.
- Do hrnce se silnějším dnem vlijte silnou vrstvu oleje a rozehřejte ho. Až bude olej horký, vložte do něj koblihy a smažte je, než zezlátnou a budou měkké.
- Poté koblihy vytáhněte z hrnce a s pomocí papírového ubrousku z nich odsajte přebytečný olej. Koblihy ihned pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte. Nejlepší jsou ještě teplé s mlékem.
Domácí koblihy
- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Usmažte si doma vynikající, kulaté, sladké koblížky. Plněné a z kynutého těsta. Odkud tato původem velikonoční pochoutka do Česka vůbec přišla? Přesný původ není znám, ale oblíbené jsou koblížky jak v Česku, tak v sousedních zemích: v Polsku, v Rakousku či v Německu. Připravte si je s námi:
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejprve si připravte si kvásek. Část mléka odlijte do kastrůlku, ohřejte ho a až bude vlažné, vlijte ho do menší mísy. Do něj rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžíce cukru, špetku soli a špetku mouky. Překryjte a uložte na teplé místo, ať kvásek správně vzejde.
- Do velké mísy vsypte mouku s další špetkou soli a doprostřed mouky udělejte důlek. Do něj rozklepněte 5 vajec. Bílky oddělte a žloutky přidejte k mouce. Přilijte zbytek vlažného mléka, rozpuštěný kousek másla a rum. Nakonec k těstu přidejte i kvásek a vše důkladně promíchejte.
- Z této směsi vypracujte hutné a konzistentní těsto. Nemělo by se lepit, ale mělo by být vláčné. Až budete hotovi, poprašte vršek těsta moukou, zakryjte ho a znovu ho uložte na teplé místo a nechte znovu kynout. Vyčkejte, až těsto zvětší svůj objem nadvakrát.
- Těsto pak položte na pomoučněný vál a rozválejte ho na velkou čtvercovou plochu. Tloušťka těsta by měla být zhruba 2 cm. Z těsta pak vykrajujte kolečka. Ty nejlépe vykrojíte širokou skleničkou. Do každého kolečka pak dejte kopeček marmelády. Mezi osvědčené marmeládové klasiky patří jahoda nebo meruňka, nebojte se ale vyzkoušet i další druhy, třeba višňovou, broskvovou nebo kdoulovou. Kolečka s marmeládou zakulaťte do tvaru koblihy.
- Do hrnce se silnějším dnem vlijte silnou vrstvu oleje a rozehřejte ho. Až bude olej horký, vložte do něj koblihy a smažte je, než zezlátnou a budou měkké.
- Poté koblihy vytáhněte z hrnce a s pomocí papírového ubrousku z nich odsajte přebytečný olej. Koblihy ihned pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte. Nejlepší jsou ještě teplé s mlékem.
Mohlo by se vám také líbit