Poctivé domácí nudle do polévky

Poctivé domácí nudle do polévky

Polévky 191 Poslední aktualizace: Jul 06, 2021 Vytvořeno: Jul 06, 2021
Poctivé domácí nudle do polévky
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

Máte rádi kuřecí, hovězí či zeleninový vývar, jenž si nedokážete představit bez knedlíčků, ale především bez nudlí? Kupované nudle sice mají pravidelnější tvary, avšak jejich barva je o poznání světlejší.
Na přípravě domácích nudlí není nic složitého a tato není ani příliš nákladná, pouze časově náročnější. A jestliže nemáte strojek na přípravu těstovin a nudlí, nezoufejte. Vystačíte si i s obyčejným válečkem a vlastníma rukama. A jaký tvar vaše nudle budou mít? To záleží jen a jen na vás.
Tak s chutí do toho!

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Odváženou mouku si na vále smícháme s malou špetkou soli. Do této hromádky si uděláme menší důlek, do něhož přidáme studenou vodu a vejce. Od krajů důlku začneme vejce smíchávat s moukou, a to pomocí vidličky. Pokračujeme tak dlouho, dokud se nezačne tvořit kompaktní těsto. Poté přichází na řadu naše ruce, kterými těsto řádně propracujeme.
  2. Nyní je důležité, abychom měli vál neustále posypaný moukou, aby se nám k němu těsto nelepilo. Na takto připraveném vále rozválíme vypracované těsto na co nejtenčí plát. Když těsto položíme na vzorovanou utěrku, vzor by měl jít skrze těsto vidět. Takto vyválený plát položíme na již zmiňovanou utěrku, zaprášíme polohrubou moukou a necháme 15 minut osychat. Po uplynutí 15 minut těsto otočíme vzhůru nohama a opět necháme osychat po dobu 15 minut.
  3. A jedním z posledních kroků při přípravě nudlí je jejich krájení. Připravíme si ostrý nůž a krájíme co nejužší nudle, které dáváme zpět na utěrku.
  4. Nudle můžeme ihned použít do polévky, ve které je vaříme zhruba 3 – 5 minut. A jestliže si chceme vytvořit zásobu nudlí "na horší časy", necháme je vysychat například u topení. Je nutné je pravidelně prohrabávat, aby proschly ze všech stran. A jak dlouho je sušit, to záleží na jejich tloušťce. Že jsou nudle dostatečně suché poznáme tak, že se budou lámat.
  5. Hodně trpělivosti a dobrou chuť!

Poctivé domácí nudle do polévky



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

Máte rádi kuřecí, hovězí či zeleninový vývar, jenž si nedokážete představit bez knedlíčků, ale především bez nudlí? Kupované nudle sice mají pravidelnější tvary, avšak jejich barva je o poznání světlejší.
Na přípravě domácích nudlí není nic složitého a tato není ani příliš nákladná, pouze časově náročnější. A jestliže nemáte strojek na přípravu těstovin a nudlí, nezoufejte. Vystačíte si i s obyčejným válečkem a vlastníma rukama. A jaký tvar vaše nudle budou mít? To záleží jen a jen na vás.
Tak s chutí do toho!

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Odváženou mouku si na vále smícháme s malou špetkou soli. Do této hromádky si uděláme menší důlek, do něhož přidáme studenou vodu a vejce. Od krajů důlku začneme vejce smíchávat s moukou, a to pomocí vidličky. Pokračujeme tak dlouho, dokud se nezačne tvořit kompaktní těsto. Poté přichází na řadu naše ruce, kterými těsto řádně propracujeme.
  2. Nyní je důležité, abychom měli vál neustále posypaný moukou, aby se nám k němu těsto nelepilo. Na takto připraveném vále rozválíme vypracované těsto na co nejtenčí plát. Když těsto položíme na vzorovanou utěrku, vzor by měl jít skrze těsto vidět. Takto vyválený plát položíme na již zmiňovanou utěrku, zaprášíme polohrubou moukou a necháme 15 minut osychat. Po uplynutí 15 minut těsto otočíme vzhůru nohama a opět necháme osychat po dobu 15 minut.
  3. A jedním z posledních kroků při přípravě nudlí je jejich krájení. Připravíme si ostrý nůž a krájíme co nejužší nudle, které dáváme zpět na utěrku.
  4. Nudle můžeme ihned použít do polévky, ve které je vaříme zhruba 3 – 5 minut. A jestliže si chceme vytvořit zásobu nudlí "na horší časy", necháme je vysychat například u topení. Je nutné je pravidelně prohrabávat, aby proschly ze všech stran. A jak dlouho je sušit, to záleží na jejich tloušťce. Že jsou nudle dostatečně suché poznáme tak, že se budou lámat.
  5. Hodně trpělivosti a dobrou chuť!

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.