Pařížský čokoládový dort jako od cukráře

Pařížský čokoládový dort jako od cukráře

Dorty 9041 Poslední aktualizace: Nov 28, 2020 Vytvořeno: Nov 28, 2020
Pařížský čokoládový dort jako od cukráře
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

Tento dort je velmi lehký a velmi čokoládový. Můžete ho upéct na narozeniny, na jmeniny nebo jako dezert na Nový rok. Pařížský se mu říká proto, že ho kromě čokoládového korpusu tvoří také krém z pařížské šlehačky (čokoládou ochucená smetana). Recept na tento skvělý dort je rychlý a jednoduchý:

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Den předtím, než budeme péct dort, si nachystáme krém. Ten připravíme jen ze dvou surovin: šlehačky a čokolády. V hrnci svaříme smetanu ke šlehání s čokoládou. Směs vaříme na mírném ohni pomalu, aby se čokoláda plně rozpustila. Směs by ale neměla projít bodem varu. Krém necháme vychladnout a pak ho uložíme do lednice, kde ho necháme odpočívat do druhého dne.
  2. Další den připravíme těsto. Do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme cukr, sůl a trochu vody. Vše důkladně prošleháme. Opatrně do směsi vmícháme také mouku, kakao a prášek do pečiva. Vše rozmícháme tak, aby se suroviny spojily a vzniklo hladké těsto.
  3. Těsto vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové kulaté formy. Dort pečeme na 150 stupňů zhruba hodinu. Průběžně zkoušíme, jestli je uvnitř už dopečený. Upečený dort vtáhneme z trouby a necháme ho při pokojové teplotě zchladnout.
  4. Z lednice vytáhneme svařenou šlehačku z minulého dne a metličkovým mixérem z ní ušleháme pařížský krém. Krém by měl být hustý a držet tvar.
  5. Zchladlý dortový korpus rozkrojíme a spodní vrstvu pomažeme pařížským krémem neboli čokoládovou šlehačkou. Přiklopíme horní vrstvu, kterou také potřeme krémem.
  6. Základ pařížského dortu je hotový, už zbývá jen zdobení. To si můžete zvolit sami. Hodí se strouhaná čokoláda, mleté vlašské ořechy nebo klasická bílá šlehačka, kterou doma ušleháte ze smetany.

Pařížský čokoládový dort jako od cukráře



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

Tento dort je velmi lehký a velmi čokoládový. Můžete ho upéct na narozeniny, na jmeniny nebo jako dezert na Nový rok. Pařížský se mu říká proto, že ho kromě čokoládového korpusu tvoří také krém z pařížské šlehačky (čokoládou ochucená smetana). Recept na tento skvělý dort je rychlý a jednoduchý:

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Den předtím, než budeme péct dort, si nachystáme krém. Ten připravíme jen ze dvou surovin: šlehačky a čokolády. V hrnci svaříme smetanu ke šlehání s čokoládou. Směs vaříme na mírném ohni pomalu, aby se čokoláda plně rozpustila. Směs by ale neměla projít bodem varu. Krém necháme vychladnout a pak ho uložíme do lednice, kde ho necháme odpočívat do druhého dne.
  2. Další den připravíme těsto. Do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme cukr, sůl a trochu vody. Vše důkladně prošleháme. Opatrně do směsi vmícháme také mouku, kakao a prášek do pečiva. Vše rozmícháme tak, aby se suroviny spojily a vzniklo hladké těsto.
  3. Těsto vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové kulaté formy. Dort pečeme na 150 stupňů zhruba hodinu. Průběžně zkoušíme, jestli je uvnitř už dopečený. Upečený dort vtáhneme z trouby a necháme ho při pokojové teplotě zchladnout.
  4. Z lednice vytáhneme svařenou šlehačku z minulého dne a metličkovým mixérem z ní ušleháme pařížský krém. Krém by měl být hustý a držet tvar.
  5. Zchladlý dortový korpus rozkrojíme a spodní vrstvu pomažeme pařížským krémem neboli čokoládovou šlehačkou. Přiklopíme horní vrstvu, kterou také potřeme krémem.
  6. Základ pařížského dortu je hotový, už zbývá jen zdobení. To si můžete zvolit sami. Hodí se strouhaná čokoláda, mleté vlašské ořechy nebo klasická bílá šlehačka, kterou doma ušleháte ze smetany.

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.