Vynikající domácí housky

Vynikající domácí housky

Pečivo 3769 Poslední aktualizace: Feb 16, 2021 Vytvořeno: Feb 16, 2021
Vynikající domácí housky
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

Upečte si k snídani vynikající domácí housky. Zvenku křupavé, zevnitř vláčné. Abyste nemuseli příliš brzy ráno vstávat, můžete si těsto na houstičky nachystat den předem. Anebo housky upečte už večer, zabalte je do suché utěrky a druhý den ráno je rozbalte v troubě. Tak či tak, budete z jejich chuti nadšení!

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravte kvásek. Do teplého mléka (zhruba polovina celkového množství) rozdrobte kvasnice, přidejte cukr a směs ještě zaprašte moukou. Mísu s kváskovou směsí přikryjte a položte ji na teplé místo. Nad rozehřátou troubu nebo na topení. Nechte kvásek vzejít, trvá to přibližně 20-30 minut.
  2. Do druhé mísy vsypte mouku, sůl a dovnitř mouky udělejte důlek. Do něj vlijte hotový kvásek, přilijte i zbytek mléka a přidejte změklé máslo. Podle chuti můžete máslo zaměnit za sádlo nebo za rostlinný olej. Do směsi tekutých surovin rozklepněte ještě jedno vajíčko a všechny suroviny zpracujte rukama tak, aby vzniklo vláčné těsto, které se nelepí. Těsto nechte kynout 1-2 hodiny opět na teplém místě.
  3. Až těsto zdvojnásobí svou velikost, položte jej na pomoučněný vál. Rozválejte ho, rozdělte na několik malých kousků a z každého kusu tvořte housky. Můžete udělat houstičky kulaté, pletýnky, jak je libo. Housky vyskládejte na plech s pečicím papírem. Plech postavte nad rozehřátou troubu a nechte pletýnky ještě dalších 20 minut kynout. Nakonec potřete každou z housek bílkem a posypte ji mákem a kmínem. Kromě máku můžete využít také sezamová semínka, lněná semínka nebo hrubozrnnou sůl. Hotové housky pečte na 180 stupňů v předehřáté troubě 20 minut. Houstičky hlídejte, ať jsou vypečené dozlatova.
  4. Domácí housky nejlépe chutnají ihned po vytažení z trouby, dokud jsou ještě teplé. Podávat je můžete na sladko (s marmeládou, s nutellou, s medem) i na slano (se šunkou, se sýrem, s pomazánkou). Hodit se budou i jako příloha k polévce nebo ke guláši. Množství v receptu odpovídá zhruba 12 kusům housek. Pokud jich tolik najednou nesníte, dejte si je zamrazit. V hektických dnech určitě přijdou vhod. Stačí je pak rozmrazit a nahřát s kouskem másla.

Vynikající domácí housky



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

Upečte si k snídani vynikající domácí housky. Zvenku křupavé, zevnitř vláčné. Abyste nemuseli příliš brzy ráno vstávat, můžete si těsto na houstičky nachystat den předem. Anebo housky upečte už večer, zabalte je do suché utěrky a druhý den ráno je rozbalte v troubě. Tak či tak, budete z jejich chuti nadšení!

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravte kvásek. Do teplého mléka (zhruba polovina celkového množství) rozdrobte kvasnice, přidejte cukr a směs ještě zaprašte moukou. Mísu s kváskovou směsí přikryjte a položte ji na teplé místo. Nad rozehřátou troubu nebo na topení. Nechte kvásek vzejít, trvá to přibližně 20-30 minut.
  2. Do druhé mísy vsypte mouku, sůl a dovnitř mouky udělejte důlek. Do něj vlijte hotový kvásek, přilijte i zbytek mléka a přidejte změklé máslo. Podle chuti můžete máslo zaměnit za sádlo nebo za rostlinný olej. Do směsi tekutých surovin rozklepněte ještě jedno vajíčko a všechny suroviny zpracujte rukama tak, aby vzniklo vláčné těsto, které se nelepí. Těsto nechte kynout 1-2 hodiny opět na teplém místě.
  3. Až těsto zdvojnásobí svou velikost, položte jej na pomoučněný vál. Rozválejte ho, rozdělte na několik malých kousků a z každého kusu tvořte housky. Můžete udělat houstičky kulaté, pletýnky, jak je libo. Housky vyskládejte na plech s pečicím papírem. Plech postavte nad rozehřátou troubu a nechte pletýnky ještě dalších 20 minut kynout. Nakonec potřete každou z housek bílkem a posypte ji mákem a kmínem. Kromě máku můžete využít také sezamová semínka, lněná semínka nebo hrubozrnnou sůl. Hotové housky pečte na 180 stupňů v předehřáté troubě 20 minut. Houstičky hlídejte, ať jsou vypečené dozlatova.
  4. Domácí housky nejlépe chutnají ihned po vytažení z trouby, dokud jsou ještě teplé. Podávat je můžete na sladko (s marmeládou, s nutellou, s medem) i na slano (se šunkou, se sýrem, s pomazánkou). Hodit se budou i jako příloha k polévce nebo ke guláši. Množství v receptu odpovídá zhruba 12 kusům housek. Pokud jich tolik najednou nesníte, dejte si je zamrazit. V hektických dnech určitě přijdou vhod. Stačí je pak rozmrazit a nahřát s kouskem másla.

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.