Recept na domácí kváskový chleba

Recept na domácí kváskový chleba

Pečivo 215 Poslední aktualizace: Mar 23, 2021 Vytvořeno: Mar 23, 2021
Recept na domácí kváskový chleba
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

Upečte si doma vynikající domácí chléb ze žitného kvásku. Jak na to? Jednoduše. S našim receptem to zvládnete snadno a s dokonalým výsledkem. Pokud budete dodržovat poměry z našeho receptu, počítejte s bochníčkem velkým okolo 1 kg. Čerstvě upečený chléb příjemně křupe. V utěrce v ošatce vám vydrží i několik dní.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Pečení chleba začíná už předchozí večer. Nejdříve prosejte mouku, poté odvažte 300 g mouky žitné, přidejte k ní kvásek a zhruba 300 ml vody. Směs dobře promíchejte, překryjte folií nebo alobalem a nechte minimálně 12 hodin uležet. Další den ráno začněte s přípravou těsta.
  2. Než přidáte do mísy ostatní ingredience, můžete si ze směsi odebrat pár lžiček a ty si uschovat pro příští pečení. Do mísy s kváskovou směsí přilijte zbytek vody, přisypte zbytek mouky, dochuťte solí a kmínem. Vše promíchejte. Následně těsto zpracovávejte buď rukama nebo robotem. Zpracování těsta by mělo trvat alespoň 10 minut. Těsto se nesmí lepit. Následně zakryjte těsto opět fólií nebo alobalem a nechte ho uležet cca 45 minut, ať těsto nakyne.
  3. Až se těsto uleží, předělejte jej na pomoučněný vál a opatrně ho proválejte. Z těsta vytvořte pěkný a konzistentní bochánek. Překryjte ho utěrkou a nechte ho ještě jednou nakynout. Bochánek by měl kynout na vále další 3 hodiny, můžete ho tam ale nechat i 5 hodin, záleží na vás.
  4. Troubu předehřejte na 250 stupňů a nakynutý bochánek přeneste na mřížku dovnitř trouby. Pečte zhruba 30-45 minut přibližně na 220 stupňů. Chleba postupně kontrolujte. Správně upečený chleba je na povrchu křupavý a uvnitř pěkně vláčný. Před začátkem pečení můžete do trouby přidat ještě plech s vodou. Vyzkoušejte, který způsob pečení vám bude více vyhovovat. Upečený chleba nechte chvíli zchladnout, ať vás z něj nebolí břicho.

Recept na domácí kváskový chleba



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

Upečte si doma vynikající domácí chléb ze žitného kvásku. Jak na to? Jednoduše. S našim receptem to zvládnete snadno a s dokonalým výsledkem. Pokud budete dodržovat poměry z našeho receptu, počítejte s bochníčkem velkým okolo 1 kg. Čerstvě upečený chléb příjemně křupe. V utěrce v ošatce vám vydrží i několik dní.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Pečení chleba začíná už předchozí večer. Nejdříve prosejte mouku, poté odvažte 300 g mouky žitné, přidejte k ní kvásek a zhruba 300 ml vody. Směs dobře promíchejte, překryjte folií nebo alobalem a nechte minimálně 12 hodin uležet. Další den ráno začněte s přípravou těsta.
  2. Než přidáte do mísy ostatní ingredience, můžete si ze směsi odebrat pár lžiček a ty si uschovat pro příští pečení. Do mísy s kváskovou směsí přilijte zbytek vody, přisypte zbytek mouky, dochuťte solí a kmínem. Vše promíchejte. Následně těsto zpracovávejte buď rukama nebo robotem. Zpracování těsta by mělo trvat alespoň 10 minut. Těsto se nesmí lepit. Následně zakryjte těsto opět fólií nebo alobalem a nechte ho uležet cca 45 minut, ať těsto nakyne.
  3. Až se těsto uleží, předělejte jej na pomoučněný vál a opatrně ho proválejte. Z těsta vytvořte pěkný a konzistentní bochánek. Překryjte ho utěrkou a nechte ho ještě jednou nakynout. Bochánek by měl kynout na vále další 3 hodiny, můžete ho tam ale nechat i 5 hodin, záleží na vás.
  4. Troubu předehřejte na 250 stupňů a nakynutý bochánek přeneste na mřížku dovnitř trouby. Pečte zhruba 30-45 minut přibližně na 220 stupňů. Chleba postupně kontrolujte. Správně upečený chleba je na povrchu křupavý a uvnitř pěkně vláčný. Před začátkem pečení můžete do trouby přidat ještě plech s vodou. Vyzkoušejte, který způsob pečení vám bude více vyhovovat. Upečený chleba nechte chvíli zchladnout, ať vás z něj nebolí břicho.

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.