Špagety carbonara připomenou v každém soustu jedinečnost italské gastronomie

Špagety carbonara připomenou v každém soustu jedinečnost italské gastronomie

57965-chiavalon-darkove-baleni-4.jpg

Nevíte, co připravit k večeři? Došla vám fantazie a rodina se dožaduje něčeho, co bude skvěle chutnat, a ještě lépe vypadat? Potom se určitě můžete inspirovat tam, kde je kulinářské umění povýšeno na skutečné mistrovství a kde kuchaři sbírají medaile na světových šampionátech. Jistě, Itálie je skutečnou perlou pro chuťové pohárky a nedat tomuto prosluněnému regionu šanci zazářit by byla velká škoda. Kdo jednou ochutnal, už nechce jinak – i když je kouzlo kuchyně hlavně v rozmanitosti, Itálie má typické recepty jak pro region kolem Milána nebo Benátek, tak i Řím či Neapol…

Jednoduchá příprava, kterou ocení úplně každý

Kdo by chtěl jídlo, s jehož přípravou by musel strávit celý den? Samozřejmě, když přijde hlad, dá se říci, že chutná všechno – ale na stranu druhou, jednoduše připravená krmě, která zachutná, přinese mnohem víc volného času a spokojenosti všem okolo. Třeba právě italské národní jídlo, známé jako špagety carbonara, může být zajímavým tipem na víkendový oběd. Nenáročný recept, do nějž patří trochu pepře, sýra a vaječný žloutek se snítkou petržele, si oblíbí každá generace. Najdete jej na menu každé italské restaurace, a to i daleko za Apeninami, v jistém smyslu by se dal srovnat s naší domácí svíčkovou.

Ke kvalitním špagetám s přídomkem carbonara (tedy podle některých zdrojů „uhlířské“) by se měl přidávat i prvotřídní olivový olej, že? Už za půl hodinky může být hotovo, připravte si jen pancettu nebo slaninu, tvrdý ovčí sýr, vejce, špagety a typickou surovinu středomořské kuchyně, která se dostala v posledních letech i na náš stůl – tedy právě olej z oliv uzrálých na istrijském slunci. Ovšem platí, že opravdovou kvalitu dostanete jen v podobě extra panenského olivového oleje. Šetrná forma sklizně, chráněné označení původu, vyznačená acidita, která by měla být co nejnižší. Například takový Chiavalon Organic, olivový olej uzrálý v chorvatských hájích, nemusíte využít jen u špaget. Hodí se totiž výborně i pro kombinaci s dezerty, zeleninovými saláty a perfektně chutná s mořskými rybami…

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.