Jak skladovat med

Jak skladovat med

honey-352205_1280.jpg

Med je vynikající a zdravá potravina plná vitamínů a minerálů. Dáváme si jej do čaje, pečeme z něj medovník i cukroví. Aby nám med dlouho vydržel, musíme dodržovat zásady správného skladování a nakládání s ním. Tady je pár základních pravidel. 

 

Med se musí skladovat na tmavém, suchém a chladném místě. Tma je pro uskladnění medu důležitá. Nikdy med nenechávejte stát na přímém slunci za oknem. Teplota místa, na které jste med uložili, by neměla přesáhnout 10-15 stupňů Celsia. Jestli chcete, aby vám med vydržel dlouho, držte se raději nižších teplot. Pokud byste med vystavovali slunci a teplu, přišli byste o všechny jeho zdraví prospěšné látky. Jestli taková situace už nastala, ale med přesto vypadá a chutná normálně, můžete jej dál užívat jako sladilo, ovšem bez přidané výživové hodnoty.

 

Důležité je také med správně uzavřít. Používejte proto vždy sklenice s víčky, která správně těsní. Med můžete uschovávat také v uzavíratelné keramické nádobě. Pokud med v průběhu času změní svou strukturu, neděste se. Je přirozené, že cukernatí. Každý typ medu navíc vypadá jinak. Pamatujte si, že med je na čase vyhodit až v té chvíli, kdy zjistíte, že je v něm velké množství vody, nebo pokud je med napěněný.

 

A jak s medem zacházet? Med by neměl přijít do styku s kovem, takže využívejte dřevěné nádobí. Do čaje ho přidávejte až poté, co nápoj trochu zchladne. Jinak přijdete o živiny. Pokud z něj chcete péct, můžete s ním nakládat méně opatrně, protože vitamíny a minerály se z něj stejně během pečení vytratí. Typická medová chuť a sladkost ale zůstanou, takže z něj určitě vykouzlíte skvělý dezert! 

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.