lahodná babiččina vánočka!

lahodná babiččina vánočka!
  • Serves: 0 People
  • Čas přípravy:
  • Vaření:
  • Kalorie: 0
  • Obtížnost: medium
Tisk

Spousta z nás má svůj ozkoušený nebo rodinný recept, který se předává z generace na generaci.
Nemáte ale jeden? Nebo chcete tento rok zkusit něco nového? Zkuste ten náš podle tradičního rodinného receptu.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme kvásek: do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a zalijeme trochou vlažného mléka, na teplém místě necháme vykynout.
  2. Do větší mísy dáme polohrubou mouku, špetku soli, nastrouhaný muškátový oříšek a podle vlastní chuti přidáme vanilkový cukr.
  3. Žloutky utřeme cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, mléko, vykynutý kvásek a vše nalijeme do mísy k mouce.
  4. Důkladně prohněteme až se těsto nelepí.
  5. Necháme asi 2 hodiny kynout na teplém místě.
  6. Po vykynutí přendáme na pomoučený vál a přidáme rozinky, případně spařené nakrájené mandle a znovu propracujeme. Rozdělíme na 9 dílů, vyválíme válečky.
  7. Pleteme cop ze 4 válečků, na něj dáme cop ze 3 válečků a nahoru ze 2 válečků.
  8. Celou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem.
  9. Aby udržela tvar, zapíchneme do vánočky asi 4 špejle a pečeme.
  10. Vánočku bychom měli po dobu pečení hlídat.
  11. Po vyndání z trouby necháme vystydnout a máme opravdu lahodnou a křupavou domácí českou vánočku.
  12. Dobrou chuť!

Mohlo by se vám také líbit

Přidejte svůj komentář